Verduisterende plisségordijnen voor op uw slaapkamer

Kwaliteit plisségordijn

De meeste mensen vinden verduistering belangrijk in hun slaapkamer. Verduisterende plisségordijnen zijn ideaal om in uw slaapkamer te hangen. Waarom verduistering in uw slaapkamer belangrijk is en wat een plisségordijn precies inhoudt, leest u hieronder.

Wat is een plisségordijn?

Een plisségordijn is een vorm van zonwering en wordt omschreven als een:
‘een papieren of stoffen zonnescherm dat zich als een harmonica opvouwt wanneer het wordt opgetrokken (enkele vouw: plissé, dubbele vouw: duette/dupli)’.
Een plisségordijn bestaat uit een systeem waaraan de stof bevestigd zit. U heeft de keuze uit een enkele stof of een dubbele stof. Een enkele stof ziet er van het zijaanzicht uit als een zigzag stof en de dubbele stof ziet er van het zijaanzicht uit als een honingraat.

Hoe werkt een plisségordijn?

Een plisségordijn kan op 3 manieren bediend worden:

– Koordbediening
Met een koord kunt u de stof naar beneden laten zakken. U kunt de onderkant van de stof tot een gewenste hoogte vastzetten met het koord. Als u kiest voor het top down bottom up type dan krijgt u 2 koorden. Met het linkerkoord bedient u de onderkant van de stof en met het rechterkoord bedient u de bovenkant van de stof.

– Ketting bediening
Met een kunststof ketting kunt u de stof naar beneden laten zakken. Dit werkt hetzelfde als de bediening van een rolgordijn.

– Handgreep bediening
Met een handgreep, die bevestigt is aan de onderkant van de stof, kunt u de onderkant laten zakken tot de gewenste hoogte. Als u kiest voor het top down bottom up type dan krijgt u ook een handgreep aan de bovenkant van de stof. Op deze manier kunt u ook de stof in het midden van het raam hangen.

Top down bottom up plisségordijn

 

Wat betekent verduisterend?

Verduisteren betekent letterlijk:
donker(der) maken; (in oorlogstijd) alle lichten doven of alle lichtopeningen afsluiten
Verduisterende plisségordijnen zorgen er dus voor dat je een ruimte donkerder maakt en een lichtopening (zoals een raam) afsluit. Een verduisterend plisségordijn betekent dus niet dat er helemaal geen licht de ruimte binnenkomt.

Waarom is verduistering belangrijk in uw slaapkamer?

Veel mensen kiezen ervoor om een verduisterende vorm van raamdecoratie in hun slaapkamer op te hangen. De verduistering zorgt ervoor dat er bijvoorbeeld geen daglicht of licht van een straatlantaarn naar binnen schijnt. Een donkere slaapkamer zorgt ervoor dat mensen makkelijker en sneller in slaap komen als het bijvoorbeeld buiten nog licht is. Daarnaast zorgt het ervoor dat je minder snel wakker wordt in je slaap.

Moet er per se een verduisterende gordijn in uw slaapkamer hangen?

Per persoon verschilt het of u het prettig vindt om de slaapkamer zo donker mogelijk te hebben of om juist ook wat licht naar binnen te laten schijnen. Op het moment dat u ook wat lichtinval in de slaapkamer heeft dan wordt wakker worden over het algemeen een stuk makkelijker. Het is aan te raden om de mate van verduistering te kiezen op basis van wat u zelf het prettigst vindt.

Verduisterende plisségordijnen

 

Waarom is zonwering belangrijk in uw slaapkamer?

Naast dat raamdecoratie uw slaapkamer donkerder maakt, houdt het ook de zon tegen. Op het moment dat de zon veel naar binnen schijnt, wordt uw slaapkamer ook warmer. In de zomer is het prettig als uw slaapkamer niet te warm wordt, zonwering houdt het licht maar ook de warmte tegen. In de winter is het weer fijn als de warmte in de slaapkamer blijft en niet alle warmte verloren gaat via het raam. Zonwering is dan ideaal om een deel van de warmte binnen te houden.

Welke stof plisségordijn is het beste voor uw slaapkamer?

Verduisterende plisségordijnen worden het meest gekozen voor op een slaapkamer. Een verduisterende stof maakt in ieder geval de slaapkamer donker. Ook kunt u ervoor kiezen om een black-out stof te kiezen die ervoor zorgt dat de stof 0 % licht doorlaat. Een verduisterende stof is daarnaast de stof die het beste isoleert. Een dubbele honingraat stof wordt meer gekozen voor de slaapkamer dan een enkele stof. De reden hiervoor is dat een enkele stof gaten heeft in de stof waar koorden doorheen lopen. Een ander voordeel van de dubbele honingraat stof is dat een verduisterende stof aan de binnenkant voorzien is van een aluminium laag die zorgt voor extra isolatie.

dubbele honingraat stof

Wat kleur plisségordijn is het beste voor uw slaapkamer?

Als u kiest voor verduisterende plisségordijnen dan maakt de kleur van de stof niet uit voor de mate van verduistering. Een witte verduisterende stof is net zo verduisterend als een zwarte verduisterende stof. Wel maakt de kleur uit voor het aantrekken van warmte. Een witte stof reflecteert het zonlicht en daarmee de warmte. Een zwarte stof neemt (zon)warmte op waardoor de slaapkamer sneller warm wordt. De beste kleur is dus een lichte kleur, maar als de zon niet op uw raam schijnt dan is dit minder van belang. Het is dan aan te raden om een kleur te kiezen die terugkomt in de slaapkamer.

Welke type plisségordijn is het beste voor uw slaapkamer?

Er zijn verschillende soorten type plisségordijnen die allemaal voor- en nadelen met zich meebrengen.

– Standaard uitvoering
Met een standaard uitvoering kunt u alleen de onderkant van het plisségordijn van boven naar beneden bedienen. Als u kiest voor een verduisterende stof dan heeft u overdag minder licht in de slaapkamer, tenzij u het plisségordijn helemaal omhoog haalt.

– Top down bottom up uitvoering
Met een top down bottom up uitvoering kunt u zowel de bovenkant van het plisségordijn als de onderkant van het plisségordijn bedienen. Zo kunt u ervoor kiezen om de stof in het midden van het raam te hangen waardoor u wel aan de boven en onderkant lichtinval heeft. Deze uitvoering is ideaal als u heeft gekozen voor een verduisterende stof, maar overdag toch daglicht wilt. Een top down bottom up uitvoering is ideaal voor uw slaapkamer.

Top down bottom up plisségordijn

Dag en nacht uitvoering
Een dag en nacht uitvoering zijn twee plisségordijnen in één systeem. U kunt kiezen voor twee verschillende stoffen of kleuren en deze stoffen hangen boven elkaar. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een verduisterende stof voor `s nachts en een lichtdoorlatende stof voor overdag. Vandaar de naam dag en nacht systeem.

Top 10 beste verduisterende plisségordijnen

Wat is nou het beste plisségordijn voor in uw slaapkamer? Het is voor iedere slaapkamer anders. Hieronder vindt u een top 10 die voor de meeste slaapkamers geldt.

1. Verduisterende plisségordijnen wit dubbel honingraat
Het is niet zo gek dat een verduisterende stof het meest wordt besteld in een slaapkamer. Ook is het niet verassend dat de meest bestelde kleur wit is, u wilt lang kunnen genieten van uw plisségordijn en dan kunt u het beste kiezen voor een neutrale kleur. Mocht u namelijk uw slaapkamer een make-over willen geven dan blijven de plisségordijnen altijd goed passen. Wit kan met iedere kleur worden gecombineerd. Ook is de kans groter dat een nieuwe bewoner een wit plisségordijn overneemt in plaats van een felle kleur. De dubbele honingraat zorgt ervoor dat de stof black–out is en dus geen licht door laat, wel kan er altijd wat licht via de zijkanten binnen komen. In de binnenkant van de honingraat zit een aluminium binnenlaag die naast voor verduistering, voor isolatie zorgt.

2. Verduisterende plisségordijnen antraciet dubbel honingraat
Antraciet is naast wit de meest populaire kleur in interieurs, maar ook zeker in slaapkamers. Antraciet is ook een neutrale kleur die met allerlei kleuren gecombineerd kan worden. Antraciet heeft een warmere uitstraling, maar maakt een ruimte wel optisch kleiner dan wit. De dubbele honingraat zorgt ervoor dat je geen lichtinval hebt via de stof, de stof is black-out. Er kan wel wat licht via de zijkanten binnen komen. De aluminium binnenlaag zorgt voor extra isolatie.

3. Verduisterende plisségordijnen wit dubbel honingraat met u-profielen
De stof van een verduisterende honingraatstof is black-out maar er komt altijd wat restlicht via de zijkanten binnen. Zeker als u een plisségordijn in het kozijn hangt dan schijnt er toch wat licht binnen. Dit kunt u verminderen door u-profielen te gebruiken. U-profielen zijn gemaakt van aluminium en worden in dezelfde kleur geleverd als de kleur van het systeem. U kunt een u-profiel met een plakstrip monteren op de muur of het kozijn. Wit is een kleur die een ruimte optisch groter laat lijken, dus als u een kleine slaapkamer heeft, is het aan te raden om een lichte kleur te nemen.

4. Dag en nachtsysteem met witte verduisterende en witte lichtdoorlatende stof
Het liefst heeft u maar 1 vorm van raamdecoratie hangen. Dit is goedkoper en daarnaast ziet het er ruimtelijk uit. Voor een slaapkamer is een verduisterende stof aan te raden, maar overdag wilt u wel voldoende licht in uw slaapkamer. Een dag en nachtsysteem is dan ideaal, u heeft dan `s avonds een witte, verduisterende stof en overdag een witte, lichtdoorlatende stof hangen. Zo heeft u overdag ook voldoende privacy in uw slaapkamer. Naast de verschillende stoffen, kunt u ook voor twee verschillende kleuren kiezen.

5. Verduisterende plisségordijnen licht grijs dubbel honingraat met u-profielen
Als u wit te saai vindt voor uw slaapkamer, maar u toch een neutrale kleur als raamdecoratie wilt, is grijs de oplossing. Grijs is met iedere kleur te combineren en er zijn meer dan 50 tinten grijs. Het voordeel van een lichte kleur grijs is dat het de ruimte niet kleiner maakt, anders dan een donkere kleur grijs. Door de honingraatstof en de u-profielen heeft u de meest mogelijke verduisterende optie. U-profielen worden in dezelfde kleur geleverd als de kleur van het systeem en zijn gemaakt van aluminium. U kunt een u-profiel met een plakstrip monteren op de muur of het kozijn.

6. Verduisterende plisségordijnen grijs dubbel honingraat
Het is bewezen dat u beter slaapt als uw slaapkamer donkerder is dus dan is een verduisterende stof belangrijk. Mocht u overdag nou wel voldoende licht binnen willen hebben dan kunt u het plisségordijn ophalen. Sommige slaapkamer ramen hebben veel inkijk van huizen tegenover of naast de woning. In dat geval kunt u beter kiezen voor een top down bottom up plisségordijn. Zo kunt u het plisségordijn overdag in het midden van het raam hangen.

7. Verduisterende plisségordijnen wit met enkele stof
Als u kiest voor een enkele, verduisterende stof dan is de stof wel verduisterend, maar via de gaten in de stof komt wat lichtinval. Sommige mensen vinden het juist prettig wat lichtinval, zodat ze beter kunnen wakker worden. Het is wel belangrijk dat u dit van tevoren weet want anders kan uw aankoop tegenvallen.

Wit plisségordijn slaapkamer

 

8. Dag en nachtsysteem met grijze verduisterende en witte lichtdoorlatende stof
Als u niet kunt kiezen tussen twee kleuren, dan kunt u ze ook allebei nemen. In het dag en nacht systeem kunnen twee kleuren boven elkaar hangen. De meeste mensen kiezen voor een neutrale kleur en daarom is het niet gek dat grijs en wit vaak samen in een dag en nacht systeem wordt gekozen.

Dag en nacht plisséWit plisségordijn slaapkamer

9. Verduisterende plisségordijnen wit enkel u-profielen
Sommige mensen vinden de lichtinval prettig in de stof, omdat het gaat om kleine gaatjes. Naast de lichtinval via de stof, heb je aan de zijkant lichtinval. U kunt deze beperken met u-profielen aan de zijkanten waar de stof dan doorheen loopt. De u-profielen bevestigt u met een plakstrip op het kozijn of de muur. U-profielen worden in dezelfde kleur geleverd als de kleur van het systeem en zijn gemaakt van aluminium.

10. Bijna verduisterende plisségordijnen stof (aan beide kanten dezelfde kleur) dubbel honingraat
De meeste verduisterende dubbel honigraat stoffen hebben aan één kant de bestelkleur en de andere kant is wit. Als u dit niet mooi vindt, heeft u de keuze uit een aantal dubbele honingraat stoffen die aan beide kanten dezelfde kleur hebben. U kunt kiezen uit onder meer: zwart, grijs, taupe, rood, blauw, wit en crème. Het is wel zo dat deze stof valt in de categorie verduisterend, maar niet black-out is. Er komt dus wel wat licht binnen, maar de lichtdoorlatendheid is maar 7 %.

Welke raamdecoratie worden nog meer gebruikt in de slaapkamer?

Mocht u niet overtuigd zijn van plisségordijnen voor in uw slaapkamer, dan heeft u gelukkig nog een aantal opties voor uw slaapkamer:
– Verduisterende rolgordijnen
– Horizontale jaloezieën

Verduisterende rolgordijnen voor uw slaapkamer

U kunt bij rolgordijnen net als bij plisségordijnen kiezen voor een verduisterende stof. Alle verduisterende stoffen zijn gelijk ook black-out, de stof laat dus geen licht door. Rolgordijnen zijn er in honderden kleuren dus voor iedere slaapkamer is een geschikte kleur te vinden. Een rolgordijn kunt u met een ketting van boven naar beneden bedienen. Een rolgordijn bestaat uit een buis waarop het doek is bevestigd. Het doek is altijd smaller dan het systeem aan de bovenkant, er komt dus altijd restlicht via de zijkant binnen. Een u-profiel kan de oplossing hiervoor bieden. Een u-profiel voor een rolgordijn kan op 2 manieren bevestigd worden: met een plakstrip of schroeven. Het u-profiel wordt in dezelfde kleur geleverd als de systeemkleur.

Horizontale jaloezieën voor uw slaapkamer

Horizontale jaloezieën zijn ook geschikt om in de slaapkamer te hangen. Jaloezieën zijn er in verschillende breedtes: 16 mm, 25 mm, 35 mm, 50 mm en 70 mm. Hoe breder de lamellen zijn, hoe minder lichtinval u heeft. Het is namelijk wel zo dat jaloezieën veel lichtinval hebben, tussen de lamellen door en via de gaten die in de lamellen zitten. Jaloezieën zijn beschikbaar in aluminium of in hout, de mate van verduistering maakt hierbij niet uit. Een voordeel van jaloezieën is dat u de lamellen overdag kunt kantelen zodat u voldoende daglicht binnen hebt.