Hoe meet ik een plisségordijn op?

kwaliteit-plissegordijnen

Een plisségordijn is een veelzijdig product dat voor vele situaties geschikt is. Een plisségordijn opmeten is niet moeilijk, maar verschilt wel per situatie. Er zijn verschillende factoren waar u rekening mee moet houden. Inmeten is een precisiewerkje en daar moet u de tijd voor nemen. Hieronder leest u alles wat u moet weten over het opmeten van een plisségordijn.

Hoe moet ik een plisségordijn opmeten?

1. Bepaal welk type plisségordijn u kiest
2. Bepaal welke montage u kiest
3. Bepaal of u in de dag op of op de dag gaat monteren
4. Meet de breedte en hoogte op 3 plekken
5. Neem de kleinst gemeten breedte
6. Trek bij een montage in de dag minimaal 5 mm speling van de breedte af
7. Tel bij een montage op de dag een overlap van 50-100 mm bij de breedte op
8. Neem de kleinst gemeten hoogte

Plisségordijnen op maat

Als u een plisségordijn op maat besteld dan dient u vaak zelf de maten door te geven. U moet zelf de maten opmeten voor het plisségordijn en dat is een nauwkeurig werkje. U kunt maten doorgeven tot op de millimeter. Het inmeten is afhankelijk van een aantal factoren. Afhankelijk van het type plisségordijn en de montageclips zijn er verschillende manieren voor het opmeten. Ook de keuze tussen in de dag of op de dag verschilt hoe u moet opmeten en of u de gemeten maat moet aanpassen.

Welke soorten plisségordijnen zijn er?

Het opmeten kan verschillen per uitvoering van het plisségordijn. Er zijn verschillende plisségordijnen:

– Standaard plisségordijn

Een standaard plisségordijn bedient u van boven naar beneden. U kunt het plisségordijn bedienen met een ketting, koord of handgreep. U kunt een standaard plisségordijn op verschillende manieren monteren. Een standaard plisségordijn is geschikt voor brede ramen, de maximale breedte maat is 3 meter en de maximale hoogte is 2,6 meter.

– Top down bottom up plisségordijn

Een top down bottom up plisségordijn heeft een uniek systeem. U kunt zowel de boven- en onderkant van de stof bedienen. Zo kunt u ervoor zorgen dat de stof in het midden van het raam kan hangen. U kunt het plisségordijn bedienen met een koord of handgreep. U krijgt dan twee koorden of twee handgrepen om zowel de boven- als onderkant te bedienen. Een top down bottom up plisségordijn kunt u op verschillende manieren monteren. Een top down bottom up plisségordijn is ook geschikt voor brede ramen, de maximale breedte maat is 3 meter en de maximale hoogte is 2,6 meter. Bij een top down bottom up plisségordijn met handgreepbediening gelden er andere maximale maten, namelijk: 1,5 meter breed en hoog.

– Dag en nacht plisségordijn

Een dag en nacht plisségordijn heeft ook een bijzonder systeem die voorzien is van twee plisségordijnen boven elkaar. U kunt kiezen uit twee verschillende soorten kleuren of stoffen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een verduisterende stof voor s` nachts en een transparante stof voor overdag. U bedient het plisségordijn met twee koorden of twee handgrepen. U moet namelijk het bovenste plisségordijn en onderste plisségordijn bedienen. De stoffen kunnen niet in het midden van het raam hangen zoals bij een top down bottom up plisségordijn. Een dag en nacht plisségordijn kunt u op verschillende manieren monteren. Een dag en nacht plisségordijn is ook geschikt voor brede ramen, de maximale breedte maat is 3 meter.

Dag en nacht plisségordijn

– Plisségordijn voor kiepkantelraam
Voor kiepkantelramen zijn er plisségordijn met een bepaalde montage waardoor het plisségordijn geschikt is voor een kiepkantelraam. Het plisségordijn kan in de standaard of top down bottom up uitvoering worden geproduceerd en bij sommige steunen in een dag en nacht uitvoering. Afhankelijk van de uitvoering zijn plisségordijn voor kiepkantelramen geschikt voor brede ramen.

– Plisségordijn voor dakraam
Speciaal voor Velux, Fakro en Roto dakramen zijn er plisségordijnen. U hoeft alleen het typenummer door te geven en wordt er een plisségordijn op maat voor u gemaakt. Ook kunt u voor andere dakramen (schuine ramen) geschikte plisségordijnen vinden. U kunt bij de dakraam uitvoering kiezen voor een standaard of top down bottom up uitvoering kiezen. U bedient een plisségordijn voor een dakraam altijd met een handgreep. Plisségordijnen voor dakramen gaan tot maximaal 1,5 meter breed en hoog.

– Smartfit plisségordijn
Een smartfit plisségordijn is voorzien van een frame om de stof heen. U kunt het frame monteren zonder te boren, dit is ideaal voor kunststof of aluminium kozijnen. U schuift de smartfitsteunen tussen het glas en het rubber en daar klikt u het frame in. Het smartfitsysteem is niet geschikt voor een houten kozijn. U kunt bij het smartfitsysteem kiezen voor een standaard of top down bottom up uitvoering kiezen. U bedient een smartfit plisségordijn met een handgreep en is geschikt voor ramen tot 1,5 meter breed en hoog.

Welke soorten montagebevestiging voor plisségordijnen zijn er?

Naast de uitvoering is ook de montagebevestiging van invloed op het inmeten van een plisségordijn. Er zijn verschillende soorten montagebevestiging:

– Wandsteun
Een wandsteun wordt vaak gekozen als montage op de dag. Een wandsteun is geschikt voor een vast raam of een houten kiepkantelraam.

– Plafondsteun
Een plafondsteun wordt veel gekozen voor plisségordijn dat in de dag wordt gemonteerd en dat voor een vast raam wordt gemonteerd.

– Voorsprongsteun
Een voorsprongsteun wordt net als een wandsteun op de muur of het kozijn gemonteerd, maar kunt u ook nog verstellen zodat het plisségordijn meer van de wand of het kozijn komt.

– Bevestigingsklemmen
Bevestigingsklemmen worden om een kozijn geklemd en daarom alleen geschikt voor een kiepkantelraam. Let op: de bevestigingsklemmen zijn niet geschikt voor houten kozijnen.

bevestigingsklem

– Klemsteunen
Klemsteunen worden ook om een kozijn geklemd en daarom alleen geschikt voor een kiepkantelraam. De klemsteunen zijn geschikt voor houten, aluminium en kunststof kozijnen.

– Smartfitssteun
Een smartfitsteun is alleen geschikt voor het smartfitsysteem en dus alleen geschikt voor aluminium of kunststof kozijnen.

 

Tips voor opmeten van een plisségordijn

– Gebruik voor het meten een meetlat of meetlint.
– Schrijf maten gelijk op zodat u de maat niet kunt vergeten en fouten maken.
– Het is aan te raden om meerdere keren te meten. Zo worden kleine meetfoutjes voorkomen.
– Met z`n tweeën is meten makkelijker. Zeker met grote breedtes of hoogtes.
– Gebruik altijd de inmeethandleiding en zorg dat u van tevoren op de hoogte bent van de afmetingen van het systeem.

– Houd er rekening mee dat het plisségordijnen bij sommige steunen meer naar voren komen.
– Houd rekening met eventuele obstakels zoals radiatoren, raamhendels, -grepen, waterleidingen, etc.
– Om het plisségordijn stil te laten hangen, kunt u kiezen voor een staaldraad. Dit is handig als uw rolgordijn naast een deur hangt of voor een raam dat op de tocht hangt.
– Om de lichtinval aan de zijkant te beperken, kunt u kiezen voor een u-profiel. Dat is een profiel aan de zijkanten van uw plisségordijn.

– Let op dat grote breedtes voorzien worden van een overlap. De breedte van het plisségordijn wordt in drieën gedeeld en er zijn dus op twee plekken dus een verticale overlap. Let op: dit geldt alleen bij een enkele stof breder dan 2,3 meter, dus niet bij een dubbele honingraatstof.
– Heeft u een lastige meetsituatie dan kunt u altijd onze meethulp inschakelen. Stuur bijvoorbeeld een foto van uw situatie.

plisségordijn opmeten

In de dag of op de dag monteren
U kunt plisségordijnen op 2 verschillende manieren ophangen: op de dag of in de dag. De meeste mensen weten van tevoren hoe zij hun plisségordijn willen monteren. Weet u niet goed wat het verschil is en of er voordelen en nadelen zijn? Hieronder ziet u een uitgebreide uitleg over op de dag of in de dag.

 

Het verschil tussen op de dag of in de dag

 

Een plisségordijn kunt u over het kozijn heen monteren zoals te zien is op de rechter afbeelding hierboven. U kunt het rolgordijn ook monteren tussen het kozijn of de muren in zoals te zien is op de linker afbeelding hierboven. Bij een montage op de dag wordt het plisségordijn vaak over het hele kozijn gehangen. Het plisségordijn sluit dan het hele kozijn af. U monteert het plisségordijn vaak op de muur naast het kozijn. Bij een montage in de dag wordt het plisségordijn vaak ergens tussen gehangen, bijvoorbeeld tussen een kozijn of tussen twee muren. U monteert het plisségordijn vaak aan het plafond van het kozijn. Bij een plisségordijn in de dag wordt vaak iets van de gemeten maat afgetrokken en bij een montage op de dag wordt vaak iets bij de gemeten maat opgeteld.

 

Plisségordijn op de dag monteren

Mensen kiezen voor een montage op de dag als zij willen dat het hele kozijn wordt afgesloten. Dat is bijvoorbeeld in een slaapkamer. Als u wilt dat het doek het hele kozijn bedekt, dan kunt u beter kiezen voor een overlap. Wij raden aan om 5 cm overlap te nemen aan beide zijde. U bent zelf hier verantwoordelijk voor en hoeft geen speling te nemen.
Meet de breedte (X) in het kozijn in mm op 3 plaatsen.

Voor montage ‘op de dag’ neem de kleinst gemeten breedtemaat (X) + overlapping links en rechts (in mm).

Dit is de bestelbreedte (B).

Wij raden aan om 5 cm aan elke zijde overlap te nemen. U
bent echter vrij om dit zelf te bepalen.

 

Plisségordijn in de dag monteren

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een montage in de dag. Sommige mensen vinden het mooier dat u het kozijn blijft zien. Het is bij in de dag heel belangrijk om precies in te meten en de juiste maten op te geven. Wij raden aan om wat speling te nemen, minimaal 5 mm zodat u zeker weet dat het plisségordijn tussen het kozijn of de muren past. U bent zelf hier verantwoordelijk voor en hoeft geen speling te nemen.
Meet de breedte (X) in het kozijn in mm op 3 plaatsen.

Voor montage ‘in de dag’ neem de kleinst gemeten breedtemaat (X) – 5 mm speling.

Dit is de bestelbreedte (B).

Optioneel: met u-profiel zijgeleiding
Bestelbreedte (B) = de kleinst gemeten breedtemaat (X) – 10 mm speling

Gratis meetverzekering voor plisségordijnen
U kunt de plisségordijnen tot de millimeter nauwkeurig opgeven, maar wat als u toch een meetfout heeft gemaakt? Een plisségordijn op maat is een maatproduct en kan niet terug gebracht worden. Gelukkig bieden wij voor deze gevallen de gratis meetverzekering aan. U krijgt gratis een plisségordijn als u verkeerd gemeten heeft. U dient alleen retourkosten te betalen zodat het nieuwe plisségordijn wordt geleverd en het oude plisségordijn wordt opgehaald.

Hoe werkt de gratis meetverzekering?

Om in aanmerking te komen voor de meetverzekering kunt u onderstaande stappen volgen:
1. Maak duidelijke foto’s van uw situatie. Stuur een overzichtsfoto met een meetlat ernaast en een close up foto zodat wij de maat kunnen aflezen.
2. E-mail de foto’s en een omschrijving naar ons onder vermelding van ‘Meetverzekering’, het ordernummer (bijvoorbeeld PLX6789) en uw contactgegevens.
Wij nemen dan binnen 2 werkdagen contact met u op.