Plisségordijnen schoonmaken doe je zo!

plissegordijnen-schoonmaken

Plisségordijnen gaan lang mee als u een goede kwaliteit heeft. Helaas worden plisségordijnen wel eens vies of stoffig en dient u ze regelmatig schoon te maken. Jaloezieën en lamellen kunt u makkelijk met een vochtige doek schoonmaken, hoewel dat wel een rotklusje is. Gordijnen en vouwgordijnen kunt u in de was doen en uitlaten hangen en dan zijn ze ook weer fris. Maar hoe zit het met plisségordijnen schoonmaken?

Plisségordijnen schoonmaken

Het stof op plisségordijnen is eenvoudig te verwijderen met een plumeau of een stofdoek. U kunt dit het beste regelmatig doen zodat u niet te veel stof krijgt in een ruimte. Lichte vlekken zijn af te nemen met een vochtige doek met een lauwwarm sopje. Let wel goed op bij het gebruik van water: sommige plisségordijnen bevatten aluminium, zoals bijvoorbeeld de dubbele (honingraat) plissés. Deze mogen niet nat worden, omdat het aluminium kan gaan roesten.

Tips schoonmaken van plisségordijnen

Als de plisségordijnen echt heel vies zijn, is het reinigen iets lastiger. Als u thuis een bad hebt kunt u ze hier in leggen:
  1. U gebruikt vervolgens een ‘niet synthetisch’ wasmiddel.
  2. Zorg dat de bovenbak van het gordijn niet nat wordt en let er op dat de stof en plooien niet kreuken.
  3. Laat de stof niet langer dan 2 uur in het water liggen.
  4. Spoel het gordijn daarna zeer grondig af met lauw water en zorg dat alle zeepresten verdwenen zijn.
  5. Hang het gordijn te drogen en let er daarbij op dat de vouwen intact blijven.
  6. Zorg er ook voor dat het gordijn niet voor een loeiende verwarming hangt, zodat de stof niet krimpt.
Heeft u geen bad? Dan kunt u een natte spons gebruiken om de plissés schoon te maken. Zodra het plisségordijn weer schoon is, hang je het terug in het venster om te drogen.
Hieronder ziet u een voorbeeld van onze Amerikaanse collega`s die plisségordijnen wassen.
LET OP: voordat u wilt gaan schoonmaken dient u eerst contact met ons op te nemen om te kijken of uw stof daarvoor geschikt is.